Сум. Чи можуть емоції нас знищити? - Добра новина - Надія Є!

Сум. Чи можуть емоції нас знищити?

12/08/2022, Корнелія Арндт


Бувають такі дні, коли ми почуваємося далеко не найкращою версією себе. В дійсності ми не почуваємося жодною з версій себе. Через певні події або навіть без особливого приводу нам здається, що все не так, як мало б бути. Ми віримо, що ми безнадійні, безсилі, непотрібні, позбавлені будь-якого сенсу та мети у житті. Ми думаємо, що Бог десь далеко, Він нас не чує і давно вже забув про наше існування...

В голові не вкладається ... як працюють наші емоції

Зазвичай наші емоції забарвлюють реальність у занадто яскраві, неприродні кольори. Звісно, вони відіграють важливу роль у нашому житті, але вони є всього-навсього нашою першою реакцією. Емоції можуть несподівано на нас нахлинути, ми не маємо на це значного впливу. Але ми можемо контролювати те, як вони позначаться на нашому житті.

Саме емоції дозволяють нам побачити, що для нас є важливим. Ми це усвідомлюємо тоді, коли дратуємося, зенепадаємо духом, сумуємо. Часто відчуваємо занадто багато і дозволяємо нашим емоціям керувати нашими діями, що не зовсім добре. Бо, як ми вже знаємо, емоції завжди показують дещо викривлену картину реальності.

Незалежно від емоцій, ми повинні усвідомлювати, що ситуація, в якій ми зараз знаходимося (якщо це не хвороба), — тимчасова і ми її контролюємо. Сум або просто невдалий день, коли нас все пригнічує, — це все тимчасово. Іноді варто дозволити собі проявляти негативні емоції, а не придушувати почуття, дозволяючи їм таким чином накопичуватися. Адже, придушивши все в собі, нічого позитивного не отримаємо. Врешті-решт наші емоції вибухнуть із вдвічі більшою силою.

Ніколи не дозволяй твоїм найгіршим дням визначати твоє майбутнє

Сатана — володар брехні. Все, що він робить, спрямоване на те, щоб обманути людину. Він атакує наші слабкі місця, ті сфери, з якими у нас проблеми. Він переконує нас у тому, що ми непотрібні й не заслуговуємо на щастя, що це життя не має сенсу і... можеш додати щось своє. Дуже часто, коли ми якраз переживаємо важкі часи, він переконує нас, що так буде завжди, що все наше майбутнє нічого не варте. Однак це брехня.

Твердження, яке винесено в підзаголовок, я нещодавно прочитала на якомусь профілі в Інстаграмі. Під світлиною авторка поділилася почуттями, з якими вона бореться. Вона зазначила, що це нормально - відчувати подібні емоції. Натомість, якщо ми слухатимемо брехню і віритимо в неї, це нас руйнуватиме. Життя важке, але наші найгірші дні не повинні визначати наше майбутнє. Можливо, вони зроблять нас мудрішими і ми візьмемо цінний урок із цього неприємного досвіду. А може, перш за все, вони покажуть нам, де слід шукати допомоги.

Цар, що ховався в печері

Ці “інстаграмні” роздуми нагадали мені про великого царя Ізраїлю. Незважаючи на жахливе падіння, він отримав другий шанс. Своїм щирим покаянням і вірністю Господу він здобув Божу прихильність навіть для цілого Ізраїля.

Давид, цей великий цар Ізраїлю, добре знав, що таке сум, відчай, страх. Багато разів йому доводилося втікати від Саула. Він змушений був ховатися навіть від власного сина, не кажучи вже про його відчай і тяжкий душевний стан після гріха з Вірсавією, коли він зрозумів, яке велике зло він вчинив. Тим не менш, Давид залишається одним з найвизначніших правителів. Він також є автором багатьох Псалмів. Його твори показують нам, як він, втікаючи від ворогів, у розпачі виливав своє серце перед Богом, і Він його вислухав. Давид нічого не приховував від Творця – навпаки, він був цілком щирий, повністю довіряв Богу та вірив у Його доброту та вірність.

У нашому житті часто трапляються різні випробування, ми легко піддаємося всіляким спокусам, через які часто сходимо з вірного шляху. Іноді емоції та почуття раптово нахлинають на нас і не дають нам дихати. Однак це не означає, що ці тимчасові моменти болю визначають наше майбутнє. Можливо, іноді варто дозволити собі хвилину слабкості, смутку і трохи побути осторонь? Це не повинно означати, що ти був покинутий Богом, що ти не маєш цінності і твоя віра нічого не варта. Кожен з нас має право часом відчувати себе трохи гірше. Варто лише пам’ятати, що Бог з нами скрізь – у найгіршій і найтемнішій долині, у добрі та погані часи. Він ніколи не буває занадто далеко. Він достатньо близько, аби Його можна було знайти.

Не потрапляй у полон негативних емоцій чи брехні. Бог завжди поруч, навіть у нашому горі та в усіх темних долинах. Ми можемо, як Давид, молитися й кликати до Нього, навіть із найтемнішої печери.

Підключися до найкращої зарядки

Найкраще в цьому допомагає «підключення до зарядки». Звернися до найкращого інструменту, який дозволяє почути Божий голос – до Біблії. Не раз я дивувалася, як підключення до Божого Слова зміцнює мої стосунки з Ним, змушує мене все більше й більше розуміти Його голос, відрізняти Його від брехні сатани чи фантазій, які створює мій власний розум.

На «Надія Є» є один курс, який може допомогти будь-кому (незалежно від твого росту у вірі) відкрити нові способи читання Божого Слова та зрозуміти, чому це так важливо. Може, зараз ти опинився далеко від своєї зарядки та найкращих приладів? Зайди на курс «Як читати Біблію?» Якби одного разу хтось не допоміг мені з читанням Божого Слова, у мене сьогодні були б з цим великі проблеми. Завжди варто звертатися за всією доступною допомогою!

Корнелія Арндт
Рекомендований безкоштовний курс:
Як читати Біблію?
Біблія не мусить бути книгою нудною і незрозумілою. Вона була написана для всіх людей і кожен може нею користуватися. Навчись, як ти можеш заглиблюватись у її істину, а потім застосовувати у своєму житті.
Подібні статті:

7 духовних дисциплін, які допоможуть поглибити стосунки з Богом

7 духовних дисциплін, які допоможуть поглибити стосунки з Богом

08/09/2021, Корнелія Арндт Завдяки стосункам ми створюємо основні мережі соціальних зв'язків: сімейні, дружні, робочі. Більшість з нас (за винятком кількох рідкісних випадків) не здатні повноцінно жити без контакту з іншими.

Бог Старого Заповіту

Бог Старого Заповіту

15/09/2021, Матеуш Лесюк Коли ми читаємо Старий Завіт, у нашій уяві часто повстає такий образ Бога: суворий старець в білому одязі, що сидить на троні і неохоче втручається у життя людей і народів. Він реалізує свої загадкові плани і суворо карає за порушення Його наказів.