Єдине, що дивує Бога - Добра новина - Надія Є!

Єдине, що дивує Бога

20/05/2022, Себастьян Тегза

Чи можна здивувати Бога? Євангеліє говорить, що принаймні два рази людям це вдалося. Ісус двічі був здивований. Перш ніж розглянути ці два випадки варто пригадати, що хоча Ісус був справжньою людиною, Він завжди залишався при цьому правдивим Богом. Згідно зі свідченням євангеліста Йоана Ісус «не мав потреби, аби хтось Йому свідчив про людину, відав бо Сам, що міститься в людині».

А в іншому місці цей самий автор передає такі слова апостолів до Ісуса: «І спізнали ми тепер, що Ти всевідущий, тож не потрібно Тобі, щоб хтось Тебе запитував. Ось тим і віруємо, що від Бога єси вийшов». Як бачимо, Євангеліє свідчить про Ісуса, що Він є всезнаючий і серцевідець. Та водночас воно говорить про те, що Ісус дивувався деяким людським діям та поведінкою. Але чим саме людям вдалося здивувати всезнаючого Господа і серцевідця?

Перший випадок розповідає Марко. Це сталося в Назареті, де Ісуса не прийняли Його земляки, родичі та домашні. Через це Він був просто неспроможний зробити серед них ніякого чуда. І тоді Марко стверджує, що Ісус «був вражений їхньою невірою». Всезнаючий був здивований невір’ям найближчих людей.

Про другий випадок згадує Лука. Подія відбувається в Капернаумі. Цього разу здивувати Ісуса вдалося римському сотникові, в якого смертельно захворів слуга. Він збудував юдеям синагогу і юдейські старійшини просили за нього Ісуса, аби Він прийшов до нього та зцілив його слугу. Коли Ісус наближався до його дому, цей римський офіцер вислав Йому назустріч своїх друзів з проханням: «Господи, не трудися, бо я недостойний, щоб Ти зайшов під мою крівлю. Тому я й не насмілився іти до Тебе; але скажи лиш слово, й одужає слуга мій. Бо й я чоловік, що стою під владою, маю вояків під собою і кажу одному: Іди, і той іде; а іншому: Ходи сюди, і той приходить; і слузі моєму: Зроби це, і той робить». І знову Всезнаючий був здивований: «Почувши це Ісус, здивувався ним, і, обернувшись, сказав до народу, що йшов за Ним: «Кажу вам, що навіть в Ізраїлі Я не знайшов такої віри».

Цей язичник мав таке високе уявлення про Божу силу та Його всевладдя, що був переконаний, що для зцілення не є обов’язковою фізична присутність Ісуса в його домі. Він вірив, що для цього достатньо, щоб Ісус сказав лише слово! Цей сотник ніколи не бачив Ісуса, він тільки чув про Нього, але йому було достатньо тільки Ісусового слова, сказаного на відстані. Такої віри не було навіть в Ізраїлі, який на той час обмежив Бога зовнішніми формами своєї релігії. Така твереза і розсудлива віра необрізаного язичника справді неймовірна річ, яка здивувала навіть всезнаючого Христа!

Чи можна здивувати Бога? Євангеліє показує нам дивовижний парадокс: Всезнаючого Бога дивує невір’я близьких Йому людей, а також віра тих, хто є від Нього далекий. Невір’я далеких від церкви людей Його не дивує, в цьому немає нічого дивного, але Він є просто вражений невір’ям і неприйняттям тих, які перебувають у ній. Його не дивує віра тих, які належать до церкви, адже це логічно, коли вони вірять; але коли вірять ті, що є від неї далеко, це приводить Його в здивування. І це справді диво! Диво благодаті! І хоча сам Бог і дає цю благодать, Він сам дивується з цього! Це справді неймовірно!

Віруйте в Євангеліє і ви приємно здивуєте Бога! І дай Боже, щоб перебуваючи в церкві, ви ніколи не здивували Його вашим невір’ям.

Себастьян Тегза
Рекомендований безкоштовний курс:
Чому Ісус?
Вируши у інтригуючу подорож роздумів на тему особи Ісуса і того, яким чином Він може надати зміст і ціль твоєму життю.
Подібні статті:

7 духовних дисциплін, які допоможуть поглибити стосунки з Богом

7 духовних дисциплін, які допоможуть поглибити стосунки з Богом

08/09/2021, Корнелія Арндт Завдяки стосункам ми створюємо основні мережі соціальних зв'язків: сімейні, дружні, робочі. Більшість з нас (за винятком кількох рідкісних випадків) не здатні повноцінно жити без контакту з іншими.

Бог Старого Заповіту

Бог Старого Заповіту

15/09/2021, Матеуш Лесюк Коли ми читаємо Старий Завіт, у нашій уяві часто повстає такий образ Бога: суворий старець в білому одязі, що сидить на троні і неохоче втручається у життя людей і народів. Він реалізує свої загадкові плани і суворо карає за порушення Його наказів.