Як перестати хвилюватися?(ч.2) - Добра новина - Надія Є!

Як перестати хвилюватися?(ч.2)

20/07/2021, Володимир Воляник


Іноді наше життя нагадує біг білки в колесі. Наш графік переповнений і нам постійно бракує часу. Ми зайняті чудовими справами, але все ще не маємо спокою. Сім днів на тиждень нас супроводжує відчуття напруги і легкого розчарування. Їздимо в відпустки, але ніяк не можемо розслабитися.

Правда, яку я відкрив відносно свого життя, як і життя оточуючих мене людей, котрі хвилюються про різні речі, звучить так: часто це ми самі створюємо хаос у нашому житті, але чомусь шукаємо винних і якимось чином частково звинувачуємо у цьому Бога.

Подивімось на одну особу з Біблії, якій бракувало миру і яка намагалася звинуватити у цьому Бога. Це чудова жінка на ім’я Марта.Хочу навести один із тих особливих фрагментів з Біблії, в якому ми можемо знайти багато практичних вказівок для життя.

І сталось, коли вони йшли, Він (Ісус) прийшов до одного села. Одна ж жінка, Марта їй на ім'я, прийняла Його в дім свій.Була ж в неї сестра, що звалась Марія; вона сіла в ногах у Ісуса, та й слухала слова Його.

Ісус прийшов до дому Марти після довгого і насиченого дня. Сподівався зняти сандалі і спокійно відпочити в колі друзів. Не шукав гостини і вишуканого прийняття. Хотів просто відпочити в кінці дня. Він сів і біля Нього сіла Марія. Почали розмову… Однак Марта мала інші плани.А Марта великою послугою клопоталась…

Бачимо тут контраст: Марія просто сиділа біля Ісуса і розмовляла з Ним, а Марта в цей час клопоталася на кухні. Її повністю захопило приготування вечері.
Почала швидко все робити, але роботи було надто багато і вона втратила контроль… Коли вже не могла з усім цим справитися, в її голові з’явилося запитання, яке вона і поставила Ісусу: «А де Марія?»  Ось що її насправді тепер зачепило: де ж Марія? Чому я тут сама?
Зупинилася в своїй метушні і, вже не дуже приязно налаштована до Марії, прийшла до Ісуса з питанням-вимогою:

… а спинившись, сказала: Господи, чи байдуже Тобі, що на мене саму полишила служити сестра моя? Скажи ж їй, щоб мені помогла.

Чи впізнаєш себе або когось, хто так робить? Скільки разів ти сам це робив? Як часто?

Чи пам’ятаєш ситуацію, що хтось вимагає від Ісуса щось зробити, а Він швидко виконує забаганки тих нервових, сердитих і неспокійних людей?  Як обурливі слова Марти подіяли на Ісуса?  Швиденько піднявся, докорив Марії, що вона погана господиня і разом пішли виконувати задум Марти?
Ні, на Нього слова Марти не справили великого враження. Просто спокійно відповів і пожурив Марту за те, що зробила такий вибір.

Господь ж е промовив у відповідь їй: Марто, Марто, турбуєшся й журишся ти про багато чого…
Слово журишся в грецькій мові складається з двох слів: merizo, що означає «поділити» і nous, яке означає «розум». «Журитися» - означає мати поділений розум.«Марто, Марто, твоя увага є розпорошена, твої думки розбігаються. Стараєшся робити забагато справ одночасно…»а потрібне одне. Марія ж обрала найкращу частку, яка не відбереться від неї...

Сподіваюсь, що не буду першим, хто скаже, що Ісус мав на думці, говорячи «потрібне одне».  Йдеться про тільки одну страву. Це може бути тільки бутерброд з сиром і його можна покласти просто на серветку, не потрібна сервіровка стола...
Марто, не потребую вечері як у п’ятизірковому готелі.  Хліб може бути вчорашній. Що небудь, одне, просто і швидко перекусити і посидимо собі разом. Потрібно тільки одне… до того ж це вечір, можна просто чай…
Ісус говорить про Марію: «Марія вибрала кращий варіант. Просто сядь з нами тут, відпочинь і побудьмо разом…»

Ця історія вчить мене, що коли я сам собі організую хаос в житті і все вийде з-під контролю, а я тоді звернусь до Бога з проханням допомогти мені, то Бог не буде підключатися до мого ритму, Він скаже: залиш це і просто побудь зі Мною. Перестань поводитися як білка в колесі. Зупинись, у тебе немає причин для неспокою. Живи в Моєму ритмі.І такий підхід мало кому подобається.

Чому ми відчуваємо неспокій?

Тому що беремо на себе відповідальність за речі, які є непотрібними або які знаходяться поза межами нашого контролю, і саме це спричиняє поділення в нашому мисленні.

Чому це погано?

Тому, що не погоджується з довірою Богу і також зі здоровим глуздом. У випадку Марти вона сама розділилася в думках внаслідок своїх нереалістичних очікувань.  Сама придумала, почала робити, не встигала, бо мала забагато справ на голові, а в кінці звинуватила Марію. Якщо не маєш миру в собі, то починаєш заражувати тривогою своє оточення.

Чому ми відчуваємо неспокій?

Тому що беремо на себе відповідальність за речі, які є непотрібними або які знаходяться поза межами нашого контролю, і саме це спричиняє поділення в нашому мисленні.

Як щоденно справлятися з неспокоєм?

Три практичні поради:
Май реалістичні очікування.Це одне з найважчих завдань для більшості людей. Ніколи не встигаємо, щось не виходить або чогось бракує. Чому? Тому, що високо підняли планку очікувань, а реальні можливості є меншими. Коли так відбувається, тоді показник розчарування весь час підіймається вгору, бо наші очікування не є реальними.

Перестань бавитися в Господа Бога, це допоможе перемогти неспокій.Перестань Йому говорити, що, коли і як Він має зробити. Саме такий підхід і є грою, забавою. Так граються діти: ставлять питання і самі відповідають. Візьми те, що Він дає і скажи: «Дякую». Погодься з Богом. Свої страхи, турботи, переживання і неспокій поклади біля Його ніг, як Марія. Склади все там і скажи: «Господь, тепер Твоя черга діяти. Я розповів Тобі все, як є, Ти знаєш мою ситуацію. Господь, я не є настільки мудрим, щоб це вирішити. Але Ти знаєш як це все зробити. Допоможи мені. Зі своєї сторони прийму все, що даси.»

Пам’ятай про те, Ким Є Бог – пам’ятай про Його природу.Бог є Вічний, Всемогутній, Всюдиприсутній, Всезнаючий, Творець, Щит, Скеля, Він Бог Вседержитель… і пам’ятай, Він твій Небесний Отець. Мені цього цілком достатньо… Бог не буде тебе використовувати. Він є добрий, ласкавий, справедливий і суверенний. Він знає про всі мої і твої потреби і обставини. Все знає наперед… Він люблячий Тато.

Володимир Воляник
Рекомендований безкоштовний курс:
Чому Ісус?
Вируши у інтригуючу подорож роздумів на тему особи Ісуса і того, яким чином Він може надати зміст і ціль твоєму життю.
Подібні статті:

7 духовних дисциплін, які допоможуть поглибити стосунки з Богом

7 духовних дисциплін, які допоможуть поглибити стосунки з Богом

08/09/2021, Корнелія Арндт Завдяки стосункам ми створюємо основні мережі соціальних зв'язків: сімейні, дружні, робочі. Більшість з нас (за винятком кількох рідкісних випадків) не здатні повноцінно жити без контакту з іншими.

Бог Старого Заповіту

Бог Старого Заповіту

15/09/2021, Матеуш Лесюк Коли ми читаємо Старий Завіт, у нашій уяві часто повстає такий образ Бога: суворий старець в білому одязі, що сидить на троні і неохоче втручається у життя людей і народів. Він реалізує свої загадкові плани і суворо карає за порушення Його наказів.