Про атеїзм, віру в Бога та кінець фільму - Добра новина - Надія Є!

Про атеїзм, віру в Бога та кінець фільму

07/11/2022, Себастьян Тегза

Світ, у якому ми живемо, є великий, суворий та несправедливий. І часто ми відчуваємо себе в ньому малими, покинутими та скривдженими. І де серед цього всього є Бог? Де Він? Що Він робить? Де Його шукати? Ось питання, яке турбує багатьох людей по всьому світі незалежно від релігійної традиції.

На це питання існує багато відповідей. Одна з них особливо приваблива сьогодні й багато хто її обирає для себе. Вона звучить так: ніякого «бога» немає, і ніякого діла «він» до нас немає, врешті-решт ми здані тільки на самих себе. Час дорослішати і гірка правда дорослого життя полягає в тому, що «бога», як і Санта Клауса, немає і нікому ми в цьому світі непотрібні, окрім дрібки близьких людей, кому вже як із ними поталанило.

Що ж, я розумію логіку такої відповіді, але особисто мене вона не задовольняє. Більш переконливою для мене все-таки є відповідь християнська, яка говорить, що Бог є присутній у самій серцевині цього світу, але Його присутність є укритою і таємничою, немов тихий лагідний вітерець, чи гірчичне зерно, чи як таємничий подорожній. Його легко не помітити, знехтувати, проігнорувати, але водночас Він є дуже близько, на відстані витягнутої руки, щоб Його завжди можна було легко знайти. Тільки потрібно трохи більше смирення та уважності.

Але чому Бог обрав саме такий метод Своєї присутності в світі? Причин багато. Назбирається на окрему розмову. Але одне можна сказати вже зараз: якби Бог об'явився нам прямо й одразу, не було б ніякої історії, тієї ж миті просто настав би кінець фільму. І саме так, до речі, буде вкінці історії. Окремі біблійні історії є цьому живим доказом. Наприклад, історія Іова. Говорили-балакали, як то мовиться, доки не з'явився Бог. І кінець фільму. Якби ж Бог відкрився одразу, не було б ніякого фільму. І ми втратили б щось надзвичайно важливе.

Отож, Бог є завжди поряд. Він в епіцентрі сюжету. Але Його Особа залишається прихована. І головна сцена фільму все ще попереду, коли головний Герой вийде з тіні і тоді для всіх усе стане ясним і зрозумілим, як білий день. А поки що ми в епіцентрі драми: долаємо шлях, пильно стежимо за всім, що нас оточує і ловимо подув тихого лагідного Вітру.

Себастьян Тегза
Рекомендований безкоштовний курс:
Чому Ісус?
Вируши у інтригуючу подорож роздумів на тему особи Ісуса і того, яким чином Він може надати зміст і ціль твоєму життю.
Подібні статті:

7 духовних дисциплін, які допоможуть поглибити стосунки з Богом

7 духовних дисциплін, які допоможуть поглибити стосунки з Богом

08/09/2021, Корнелія Арндт Завдяки стосункам ми створюємо основні мережі соціальних зв'язків: сімейні, дружні, робочі. Більшість з нас (за винятком кількох рідкісних випадків) не здатні повноцінно жити без контакту з іншими.

Бог Старого Заповіту

Бог Старого Заповіту

15/09/2021, Матеуш Лесюк Коли ми читаємо Старий Завіт, у нашій уяві часто повстає такий образ Бога: суворий старець в білому одязі, що сидить на троні і неохоче втручається у життя людей і народів. Він реалізує свої загадкові плани і суворо карає за порушення Його наказів.