Пробачити… а що далі? - Добра новина - Надія Є!

Пробачити… а що далі?

Поділитися

Після важкої хвороби сина ми вирішили придбати для нього собаку. Йому дуже потрібна була близькість друга, який завжди буде мати для нього час. А оскільки ми маємо невелику ферму, то вирішили обрати собаку службової породи, щоб вона могла також допомагати нам пасти тварин.

Звичайно, я усвідомлюю, що з собаками службових порід складно працювати, а їх дресирування вимагає багато мудрості та залізної послідовності. Тому я почала читати різні публікації, що описують цей тип собак і те, як з ними справлятися - яким же було моє здивування, коли я відкрила для себе глибину мудрості, що міститься в цих порадах.... А скільки з цих порад можна застосувати і до людських стосунків!

Коли нашому песику минув рік, ми віддали його на дресирування до людини, поради якої ще раніше навчили нас всьому, що є найцінніше. Хороша підготовка службових собак полягає на тиску - ти підводиш до очікуваної поведінки, запускаєш її. А якщо щось піде не так?

Ось тут - найцінніший урок, який я взяла з усієї цієї історії:

Якщо ти стикаєшся з неналежною поведінкою, реакцією, порушенням правил по відношенню до тебе - ти чітко і рішуче відзначаєш цей момент. Ти показуєш, якими є твої правила та вимоги.... А потім даєш ще один шанс. Знову і знову.

Бачиш, як це чудово? Дуже люблю таку простоту!

Ясна, чиста і зрозуміла комунікація. Ніяких здогадок, ніяких прихованих принципів, ніякого тримання затаєних образ, які можуть роками жити в нашому серці. Яке полегшення у повсякденному житті, у всіх стосунках!

Звичайно, ми – люди, і маємо набагато більшу здатність до розуміння. Якщо тебе щось зачепило в словах чи діях іншої людини, варто сказати їй про це. І потрібно практикувати це щодня. А якщо ти пробачив - варто дати ще один шанс.

Знову і знову.

Однак тут я хотіла б дуже сильно підкреслити, що я не маю на увазі дійсно складні, критичні ситуації: коли присутні насильство, залежності, а тим більше, коли є небезпека для здоров'я і життя дітей! У таких випадках потрібно діяти зовсім по-іншому, і хоча прощення може мати вирішальне значення для подальшого життя всієї сім'ї, прощення без конкретних дій може коштувати життя. Якщо ти опинився в такій ситуації - не бійтеся просити про допомогу!

Про автора

Любитель писемного слова, теолог за освітою.
Дружина, мати трьох синів-підлітків, громадська активістка з міцними переконаннями.
У вільний час розводить тварин, займається пермакультурними посівами, випікає хліб, створює натуральне мило та десятки різноманітних закруток, займається служінням у місцевій християнській громаді.Показати менше

Наступна сторінка