Для чого потрібне прощення? - Добра новина - Надія Є!

Для чого потрібне прощення?

Поділитися

Починаючи нові стосунки, ми не замислюємося над таким питанням, як прощення. Ми не обговорюємо його, не з'ясовуємо, як ми його розуміємо і що воно для нас означає. Принаймні, мені ніколи не спадало на думку запитати людей, з якими я починаю будувати стосунки, які їхні погляди на це питання.

Справа в тому, що в кожних стосунках між людьми прийде момент, коли потрібне буде прощення. Простіше кажучи, жоден з нас не є ідеальною людиною, тому кожен по своїй суті потребує і буде потребувати, щоб його пробачили.

Я постійно з захопленням спостерігаю за стосунками між батьками та їхніми маленькими дітьми. Це найпрекрасніші людські стосунки, які я коли-небудь бачила: сповнені відданості, любові, розуміння, терпіння, прийняття, близькості, ніжності, лагідності... Я могла б продовжувати і продовжувати.

Як прикро, що ми не вміємо перенести хоча б деякі з цих прекрасних цінностей в інші стосунки - в наш шлюб, дружбу! Наскільки легше нам було б функціонувати, спілкуватися, довіряти один одному?

«Як до дитини треба проявляти розуміння, тому що це дитина, так і до людини треба проявляти розуміння, тому що це людина». (Войцех Венгжиняк)

Для чого нам потрібне прощення? Тому що без прощення просто не зможемо жити.

Часто зустрічаю думку, що прощення - це для іншої людини. Коли вона зрозуміє свою помилку. І попросить вибачення. Пояснить, чому так зробила. Пообіцяє загладити свою провину. Принесе квіти, шоколад і не знаю, що ще.

А що, якщо я скажу тобі, що прощення ми потребуємо… для себе?

Скільки разів було так, що хтось образив тебе абсолютно ненавмисно? Іноді достатньо просто по-різному розуміти одне й те саме слово - для когось воно може бути нейтральним, для когось образливим. Мені, наприклад, дуже неприємно, коли до мене звертаються жіночко, а для когось таке звертання є абсолютно нормальним.

Людина, яка якимось чином зробила нам прикрість, дуже часто навіть не усвідомлює, що щось не так. Вражає те, як швидко ми можемо образитися на когось, закінчити стосунки, розірвати контакт... Часто бракує нам розуміння, що не варто сприймати все так серйозно і затаювати образу – тому що це тільки людина.

Відсутність прощення шкодить тобі більше, ніж тому, кого не пробачили – як воно могло б ранити іншу людину, коли вона навіть не знає, що образила тебе, не знає, що росте у твоєму серці? Скажу навіть більше: відсутність прощення - це як ракова пухлина, яка може знищити все добре, що є в тобі. Все те, що любиш, що є для тебе цінним, всі стосунки, які є важливими для тебе.

Прощення - це дорогоцінний скарб, який варто з повним усвідомленням плекати в собі. Запрошуємо дізнатися про це більше в курсі: 

Пройди онлайн курс! Наші курси 100% безкоштовні та не вимагають жодних зобов'язань. Ти можеш глибше досліджувати свої улюблені теми в легкому до використання сайті та рухатися вперед у своїй духовній подорожі.
Як отримати прощення

Як отримати прощення

Якуб Цеслар
Курс
09/05/2022
Життя, яке супроводжується почуттям провини - це занадто важкий тягар. Проте існує добра новина - ти можеш звільнитися від цього тягаря!

Про автора

Любитель писемного слова, теолог за освітою.
Дружина, мати трьох синів-підлітків, громадська активістка з міцними переконаннями.
У вільний час розводить тварин, займається пермакультурними посівами, випікає хліб, створює натуральне мило та десятки різноманітних закруток, займається служінням у місцевій християнській громаді.Показати менше

Наступна сторінка