«Бог у мене в душі», або чи потрібна людині церква? - Добра новина - Надія Є!

«Бог у мене в душі», або чи потрібна людині церква?

Поділитися

Питання про те, що таке церква і, власне, для чого вона потрібна, для багатьох сьогодні є відкритим. Неправильне розуміння сутності церкви часто приводить до її критики. Але здебільшого уявлення людей про церкву не збігаються з тим, чим вона є насправді.

Господь заснував церкву з єдиною ціллю – продовжувати ту справу, заради якої Ісус Христос прийшов у цей світ, став людиною, постраждав, помер і воскрес, – спасіння людей! Адже Ісуса Христа ми так і називаємо – Спаситель. Біблійний термін «спасіння» дуже відрізняється від звичного у нашому повсякденному житті. Коли ми говоримо «спасіння», то маємо на увазі позбавлення людини від якоїсь небезпеки. Наприклад, лікарі врятували хворого, тобто зберегли йому життя, вилікували його тощо. Це всім зрозуміло, а ось у Біблії сказано про спасіння в іншому ключі.

Спасіння – це дар вічного життя людині від Бога. Це спасіння її від обмеженості та тлінності цього світу. Бог – Творець життя, а не смерті. Він є життя і Він є джерелом життя. Смерть увійшла в людське буття внаслідок неправильно вибраного людиною шляху, який привів її до відділення від Бога, а отже, і до відділення від життя. Цей хибний шлях називається словом «гріх». До речі, у перекладі з грецької це слово буквально означає «пройти повз, не влучити в ціль, помилка, промах». Тобто гріх – це пройти повз Богом призначеного для людини життя.

Господь заснував церкву як допомогу людині знайти вічне спасіння та щоб допомогти їй в боротьбі з гріхом. У церкві Бог дає людині те, що вона більше ніде не зможе отримати.

Є ті, хто каже: «Я вірю в Бога, але церква мені не потрібна». Такі люди не проти подискутувати на релігійні теми, але не особливо бажають змінювати своє життя, не спрямовують свої думки чи серце в пошуках Бога. Вони не знають про те, що віра – це і конкретні діла, які робляться не з вигоди або тому, що «так прийнято», а за заповіддю Божою, що віра – це довіра Богові та Його Слову і вірність Йому в нелегких життєвих випробуваннях.

Є категорія людей, які небайдужі до Бога – в серці, розумі, в їхньому житті Бог дійсно посідає важливе місце. Але вони не зовсім розуміють, чого Бог хоче від людини і що таке церква, у чому її сенс. Вони кажуть: «Головне – бути порядною людиною і добре поводитися. А молитися Богу можна будь-де, Він завжди близько до людини». У їхніх словах є частина правда. Бог може бути з людиною всюди: вдома, на роботі, в чистому полі. Та й що ми можемо дати Богові такого, чого б у Нього не було? Ми прийшли в цей світ ні з чим, і все, чим користуємося, саме від Бога нам і дано. То чого ж Бог від нас хоче? Хоче нас самих. Бог – Батько, а ми – Його діти.

Простий приклад: чого хоче мама від дітей? Гарних оцінок зі школи, помитої за собою чашки? Це все непогано, але для мами – не головне. Мама любить своїх дітей. За що? Та ні за що. Тому що – любить. І тільки любові у відповідь чекає від дитини. А решта – другорядне, що зводиться до цього головного.

Так і Господь – полюбив нас навіть раніше нашого народження, ні за що, тому що ми Його діти. І дав головну заповідь – любити Його, спілкуватися з Ним і будувати свої стосунки. І не тому, що Він такий собі авторитарний диктатор, Який змушує людину вклонятися Йому, а тому, що Він є Творцем людини. Він, як Автор, знає, що буде на добро для неї, а що зашкодить їй. Зрештою, як люблячий Батько, Він кожному дає право вибору. Отож, повертаючись до головної заповіді – любити Його і… любити своїх ближніх. Мама хоче, щоб всі її діти – брати та сестри – жили між собою у мирі, злагоді, взаємодопомозі та любові. Одне слово, щоб була сім'я. І ось коли ми говоримо «сім’я», у питанні про сенс церкви багато що стає на свої місця і розкриває її сутність.

Чому ж саме до церкви застосовуються родинні, сімейні, кровні поняття? Що в церкві є такого, чого немає на роздоріжжях цього світу? Що має людина, яка є частиною церкви, чого немає у найкращої людини, яка живе за принципом «Бог у мене в душі»? У церкві людина має можливість стати до Бога ближчою, стати з Ним єдиною (не втрачаючи водночас своєї особистості). І саме не в думках чи мріях, як найчастіше буває у нецерковних людей, а цілком реально, у всій конкретиці своєї сутності – і духовної, і тілесної.

У Святому Письмі про церкву сказано як про Тіло Христа, а всі причетні до церкви – члени цього реального, живого Тіла. А що є спільного у різних членів тіла, що підтримує в них життя? Загальне кровопостачання. Член тіла, наприклад палець, в який не надходить кров, може вразити гангрена, він може відмерти. Любов Христова – це те спільне, що мають члени церкви.

Так, Господь кличе, шукає нас, запрошує у Свій дім. І той, хто не замкнувся у своїй самовдоволеній вірі, хто шукає не самовиправдання, а істини і сам не має спокою в пошуку Бога, той обов’язково зрозуміє, що церква – це не громадська організація, це не просто будівля чи храм, а рідний дім, сім’я, в якій людина зростає духовно, має спілкування з іншими віруючими, вивчає Боже Слово, що є духовною їжею. А вже наступним кроком для неї стає запитання: «Господи! Що велиш мені робити?» Адже в міру наповнення свого єства Богом вже не буде достатньо обмежуватися в своїх проханнях лише задоволенням своїх потреб, але виникне бажання перефокусувати свій погляд на тих сиріт, які ще одиноко блукають цим світом, не маючи дому, і привести їх в сім’ю, обігріти, нагодувати і вже разом втішатися Батьківською любов’ю. І процес цей – безперервний.

Про автора

Чоловік одної дружини й батько двох дітей, сертифікований сімейний коуч (допомогли більш як 15 000 людей з 15 країн світу), магістр теології, автор більш як 20 програм націлених на відновлення відносин в сім’ях, співавтор проекту Національної сімейної стратегії України, співзасновник платформи nadiya.in.uaПоказати менше

Наступна сторінка

Плюси і мінуси дружби

Плюси і мінуси дружби

Корнелія Арндт
25/11/2023
Людина потребує відносин. Можна навіть сказати, що вона — стадна істота. Наукові дослідження доводять, що люди, які мають друзів, живуть щасливіше та довше. Навіть найбільший інтроверт потребує відносин з іншою людиною. Але хто це - наші друзі? Скількох із них дійсно можна так назвати? На що схожа твоя дружба?
Чи багато знань достатньо для успішного життя?

Чи багато знань достатньо для успішного життя?

Аліна Жидек
24/10/2023
Хоча у нас є повний доступ до знань, ми все ще можемо формувати свої переконання на основі вирваної з контексту інформації. У цій статті поговоримо про те, як не потрапити в цю пастку. Також пороздумуємо про Месників і про Бога.
Слова, які ми вимовляємо

Слова, які ми вимовляємо

Корнелія Арндт
24/10/2023
Чи бувало у тебе так, що ти замовк, але було вже на кілька секунд запізно? Слова вилетіли ніби з рогатки, без попередньо продуманої траєкторії, але все ж таки влучили прямо в серце іншої людини в поганому значенні цих слів.